İzleyiciler

16 Nisan 2013 Salı

eğim le ilgili sorular






klinometre (eğim ölçer) nedir?


KLİNOMETRE NEDİR?
Klinometre; bir yüzey, yol, düzlem ya da cismin yatay düzlemine oranla eğimini ölçen alettir. Eğim ölçer anlamına da gelen alettir. Daha çok uzak bir yerin, dağ gibi mesela, yüksekliğini ölçmede kullanılır. Bu alet matematikte de iişimize yarar ve elektronik olarak yapmaktansa matematikte açı ölçerin kullanımıyla yapılır. Yapılışı çok kolaydır. Şimdi size nasıl oluşturulacağını ve daha sonra bu materyalin matematikte işimize nasıl yarayacağından bahsedeceğim.
Yapılışı;
İlk önce açı ölçerin cetvel kısmına bir pipet yapıştırılır. Daha sonra açı ölçerin ortasındaki boşluğa bir ip bağlanır ve bu ipin ucuna bir ağırlık bağlanır.
Açıklama: 374 KLİNOMETRE NEDİR?
Resimde gördüğünüz bir klinometrenin yapılmış halidir.
Klinometre ile Hesaplama Nasıl Yapılır?
Klinometreye bağladığımız ip aşağıda olacak şekilde (resimde görüldüğü gibi) tutulur. Seçtiğimiz cismin tepe noktasını görebileceğimiz şekilde pipetten bakılır. Tam bu anda ipin bulunduğu açı ölçerdeki açı ile açı ölçerin tam orta noktası arasında kalan açının ölçüsü bulunur. Daha sonra klinometreden bakan kişinin gözü ile bulunduğu yerin arasındaki uzunluk ve kişinin bulunduğu nokta ile cisim arasındaki mesafe bir uzunluk ölçüsüyle ölçülür.
Sonuç olarak; bulduğumuz açının tanjantı cismin gözümüze kadar olan yüksekliğinin bulunduğumuz noktadan cisme olan uzaklığımızın oranıdır. Açımızın tanjantını bu orana eşitlediğimiz zaman cismin göz hizamızın üstünde kalan yüksekliği bulunur. Eğer buna gözümüzün yerden yüksekliğini eklersek cismin yaklaşık yüksekliğini buluruz.
Şekille göstermek gerekirse;
Açıklama: height Tree KLİNOMETRE NEDİR?
Bu şekildeki semboller;
D: bulunduğumuz nokta ile cisim arasındaki mesafeyi
h: gözümüzün yerden yüksekliğini
α: klinometrede okuduğumuz açıyı
H: cismin yüksekliğini
ifade eder.
**Burada anlatılan herkesin yapabileceği basit bir klinometredir. Daha yüksek yerlerin ölçümünde daha iyi sonuçlar elde edebilmek için elektronik klinometreler bulunmaktadır